Home » Cultură » Un festival belgian este primul element retras din patrimoniul UNESCO, după acuzaţii de antisemitism

Un festival belgian este primul element retras din patrimoniul UNESCO, după acuzaţii de antisemitism

Un festival belgian este primul element retras din patrimoniul UNESCO, după acuzaţii de antisemitism
Publicat: 16.12.2019
Carnavalul anual din Alost, Belgia, a devenit primul element retras din lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii UNESCO, după acuzaţii de antisemitism, a anunţat organizaţia.

Anunţul a fost făcut vineri de comitetul de selecţie, compus din reprezentanţi ai 24 de state membre ale Convenţiei UNESCO, care este reunit în perioada 9 – 14 decembrie, la Bogota, în Columbia, pentru a examina noi solicitări de înscriere pe prestigioasa listă a patrimoniului imaterial, potrivit Mediafax.

În luna martie, carnavalul din oraşul belgian Alost (Aalst în flamandă) a fost acuzat de antisemitism, după ce unul dintre carele alegorice a apărut decorat cu două figuri caricaturale care reproduceau multe dintre stereotipurile antisemite din anii 1930.

Activişti antirasism şi organizaţii de evrei au solicitat UNESCO să ia în considerare scoaterea evenimentului de pe lista patrimoniului universal.

Autorităţile locale au luat apărarea organizatorilor festivalului, vorbind despre un ritual care permite ironizarea tuturor subiectelor.

Carnavalul din Alost atrage anual în cele trei zile care preced Miercurea Cenuşii, o sărbătoare catolică, zeci de mii de persoane. Anul viitor va avea loc în perioada 23 – 25 februarie.

Carnavalul a fost înscris în lista patrimoniului UNESCO în 2010.

Lista patrimoniului cultural imaterial al umanitaţii UNESCO a fost alcătuită oficial în 2008, potrivit unei Convenţii pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, încheiată la Paris, pe 17 octombrie 2003. Patrimoniul cultural imaterial se referă la tradiţii şi expresii orale, incluzând limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri şi evenimente festive, cunoştinţe şi practici referitoare la natură şi la univers, tehnici legate de meşteşuguri tradiţionale.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase